Jesienne przepisy na zupę dyniową

Jesienne przepisy na zupę dyniową

Nie jest łatwo pracować w domu. Za wiele uwagi poświęcam sprawom zawodowym. Czas tak szybko mija, że niewiele mi go pozostaje dla najbliższych. Dlatego od pewnego czasu, korzystając z rad znajomej, planuję pracę tak, aby popołudnie i weekendy – te w których nie mam zleceń ślubnych – zostawić dla rodziny.

Zdarzają się jednak wspaniałe dni, kiedy mam więcej czasu i mogę godzinkę ukraść na przyjemności kulinarne.

Tak było właśnie dzisiaj. Zaplanowałam więc zupę dyniową, którą uwielbiam.

Jeśli też chcecie spróbować tego wyśmienitego dania, polecam Wam poniższy przepis.

Przygotowanie takiej zupy nie zajmuje więcej, niż godzinkę. Wrażenia smakowe – bezcenne :)

SKŁADNIKI:

• 1 kg dyni

• 400 g ziemniaków

• 2 marchewki

• 2 cebule, 3 ząbki czosnku

• korzeń  imbiru

• sól

• masło (1/2 kostki)

• czarny pieprz

W rondlu rozgrzewam najpierw masło. Dodaję drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony nożem czosnek. Szklę na maśle około 5 minut mieszając. Odstawiam z gazu.

W drugim garnku dodaję obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki, marchewki (2-3) oraz jedną pietruszkę (korzeń). Zalewam wodą, solę, podgrzewam.

Gdy już jest podgrzane, wlewam do cebuli i czosnku.

Gotuję około 30 min do miękkości. Pod koniec ścieram imbir (kawałek).

Miksuję w garnku całość na gładki krem.

Podaję z łyżeczką słodkiej śmietany.

Smacznego :)

Zupa Dyniowa

Zupa Dyniowa

Zupa Dyniowa

Zupa Dyniowa

 

Kategoria wpisu: Bez kategorii